+38 (068) 934-06-69

  Пн. - Пт. 10.00 - 18.00

Якого вихованця завести для дитини?

якого вихованця обрати дитины.png

Якого вихованця завести у квартирі для дитини: плюси та мінуси

Рибки та черепахи

  • Плюси

Рибки та черепахи (як водні, так і сухопутні) безперечно вимагають менше уваги, ніж собаки та кішки. З ними не потрібно регулярно гуляти, їх не потрібно обробляти від паразитів та водити на вакцинації, вони не зіпсують черевики та меблі, а у разі поїздки турботу про них легко доручити сусідам.

За повільними рухами рибок та черепах приємно спостерігати. Акваріум у будинку – це ваш власний морський куточок, який завжди підніме настрій. До речі, на думку психологів акваріумні рибки допомагають гіперактивним дітям та дітям із синдромом нестачі уваги. Спостереження за неквапливими рухами вихованців у товщі води позитивно впливає на психіку, знімає стрес та покращує концентрацію.

За допомогою спеціальних декорацій та оригінального підсвічування можна спорудити не просто акваріум чи тераріум, а справжній шедевр, який стане окрасою інтер'єру.

  • Мінуси

Початківець власник помилково вважає, що доглядати рибок і черепах просто. Але на практиці йому доведеться зіткнутися з безліччю питань: як відтворити оптимальні умови для конкретного вихованця, яке обладнання для цього потрібно, які рибки будуть ладнати між собою, чим годувати водяну або сухопутну черепаху? Нюансів дуже багато, і всі їх доведеться вивчити та втілити на практиці.

Акваріуми та акватераріуми необхідно регулярно чистити. Вам належить замінювати воду, мити сам акваріум та обладнання, а це не найпростіше завдання.

Але головний мінус для дитини в тому, що з рибкою чи водяною черепахою не можна грати, між ними не сформується емоційна прихильність та справжня дружба, про яку мріють усі діти. З сухопутною черепахою історія інша: її можна гладити та брати до рук, але рідко та з обережністю. Незважаючи на міцний панцир, черепаху дуже легко травмувати. Тож і вона не найкращий компаньйон!

22.jpeg

Папуги

  • Плюси

Клітина не займе багато місця у квартирі, а папуга стане веселим другом на всі часи. Його можна навчити вимовляти слова та привчити сидіти на плечі. З ним можна грати, його можна гладити, та й догляд за ним нескладний.

Папуги запам'ятовують своїх господарів і за правильного звернення прив'язуються до них. Вони здатні справжню дружбу.

Яскраві та сонячні, папуги наче дарують частинку тропіків. Як правило, діти їх люблять!

  • Мінуси

Папуги бувають дуже галасливими. Вони можуть заважати спати ночами і дзвеніти цілодобово. Екзотичні папуги, такі як лорі, можуть мати складний характер. Вони ображаються на господарів, злиться і навіть кусаються.

Папуга може вилетіти у відкрите вікно і шанс повернути його дуже низький. Випускати птаха з клітки варто під строгим контролем, заздалегідь закривши всі вікна у квартирі.

23.jpeg

Гризуни та тхори

  • Плюси

Гризуни - це величезна група, в якій легко знайти вихованця до душі. Мишка, хом'ячок, щур чи дегу? Морська свинка, шиншила чи кролик? А може бути тхір (він, до речі, до гризунів не відноситься).

Усі гризуни дуже різні, і це є великий плюс. Практично кожен зможе знайти у цій групі вихованця до душі.

Тхори і багато гризунів (наприклад, щури, морські свинки та шиншили) дуже соціальні та ласкаві. При хорошому поводженні вони прив'язуються до господарів і із задоволенням йдуть на руки. А це, звісно, ​​порадує дитину!

Догляд за гризунами нескладний. Виняток – тхори, які у плані змісту більше нагадують кішок.

  • Мінуси

За гризунами та тхорами потрібен нескладний, але регулярний догляд: інакше по квартирі швидко пошириться неприємний запах.

Тхори дуже активні. Їм буде потрібно багато іграшок та уваги господарів, щоб виплескувати свою енергію, інакше розгрому у квартирі не уникнути.

Деякі гризуни не люблять контактувати з людьми та у разі переляку можуть вкусити.

Більшість гризунів живуть недовго. Втрата вихованця може стати для дитини справжньою трагедією.

24.jpeg

Кішки

  • Плюси

Кішка – практично синонім домашнього затишку, жива подушка-антистрес.

Вранці вона будить ніжним муркотінням, уночі спить поруч, згорнувшись у клубок. З кішкою можна грати у веселі ігри, з кішкою можна відпочивати, кішку можна гладити. Але головне - вона здатна на дружбу та глибоку прихильність.

Це хороші друзі, з якими не потрібно регулярно гуляти, як із собаками.

Доведено, що коти продовжують господарям життя.

А ще вони дуже симпатичні!

  • Мінуси

Кішки дуже непередбачувані, і ваші мрії про лагідного вихованця можуть не справдитися. Ніколи не знаєш точно, яким виростить милий кошеня: ручним «ведмедиком» чи незалежною домашньою хижачкою, яка всіма правдами та неправдами відстоюватиме свій особистий простір. Кішка може подряпати і вкусити - не обов'язково зі злості. У неї така манера гри!

Кішки люблять точити пазурі про меблі та шпалери. Правильне виховання та іграшки вирішують проблему, але бувають винятки. До цього потрібно бути готовим!

Кішка – повноцінний член сім'ї, який потребує регулярного догляду, якісного збалансованого харчування, оглядів у ветеринарного лікаря та ін.

Якщо у вас вдома кішка, ви не зможете так просто вирушити у відпустку. На час поїздки вам доведеться взяти її з собою або знайти для неї тимчасову «доглядальницю».

25.jpeg

Собаки

  • Плюси

Собака був і залишається найкращим другом людини. Напевно, немає у світі дитини, яка не мріє про собаку. Вона – найкращий товариш, якого тільки можна вигадати. З нею можна розділити свої захоплення, вона завжди буде рада скласти компанію у веселій грі або в пробіжці, завжди вислухає, завжди підніме настрій і завжди встане на твій захист, навіть якщо супротивник утричі більше за неї.

Собака здатний на глибоку прихильність, і в цьому у неї немає конкурентів. Це вихованець, максимально орієнтований на людину.

Собака вчить режиму, вселяє впевненість у собі. Психологи рекомендують заводити собак для дітей, які мають труднощі із соціалізацією. Доглядаючи за вихованцем, дитина почувається більш значущою, їй простіше завести друзів (наприклад, познайомитися з іншими власниками собак).

  • Мінуси

Собака вимагає багато уваги. Їй необхідні щоденні дворазові прогулянки за будь-якої погоди, і для багатьох це основний мінус. За різними породами різний догляд.

Деяких собак доведеться регулярно водити на грумінг чи тримінг, щодня вичісувати шерсть у домашніх умовах тощо. Собака ускладнить будь-яку поїздку або відпустку: про догляд за нею в період вашої відсутності не так легко домовитися, тим більше якщо пес великий!

Собака – це дуже відповідально. Її потрібно правильно виховати, правильно соціалізувати, правильно утримувати. Через помилки власника вона може стати небезпечною.

26.jpeg

Порід собак дуже багато, і всі мають свої особливості. Карликових вихованців легко травмувати, вони не найкращий вибір для сімей з дітьми. Занадто великий собака також не підійде дитині, адже вона навіть не зможе втримати її на повідку. Вибір собаки – відповідальне рішення, прийняти яке має вся сім'я.

Домашніх тварин так багато, і всі вони такі різні! Як ухвалити правильне рішення? Головне – слухати не дитину, а … себе. Хоч би як парадоксально це звучало.

Дитина може благати вас про декоративний щур, але якщо ви відчуваєте до щурів неприязнь, заводити їх не варто. Якою б відповідальною була ваша дитина, якась частина догляду за вихованцем ляже на вас. Не можна, щоб вам довелося доглядати його через силу. Ви зробите нещасним і себе, і вихованця, який потребує не ворожості, а турботі та любові.

Пам'ятайте, що ви обираєте члена сім'ї. Принісши додому живу істоту, ви повинні прийняти її з усіма плюсами та мінусами і дати їй все для щасливого життя. А він обов'язково зробить вас щасливими!