+38 (068) 934-06-69

  Пн. - Пт. 10.00 - 18.00

Стерилізація вихованців: 3 головні міфи, плюси та мінуси

ЗМІСТ
1. Кастрація та стерилізація – не одне й те саме
2. Міфи про стерилізацію
3. Плюси та мінуси стерилізації

Перед власниками домашніх тварин часто постає питання позбавлення свого улюбленця репродуктивної функції. Одні без роздумів стерилізують чи каструють собаку, чи кішку, інші бояться потенційної шкоди операції та віддалених наслідків після неї. Нумо розбиратися, які існують помилки щодо стерилізації і скільки користі та шкоди від цієї процедури.

Кастрація та стерилізація – не одне й те саме

Визначимося з поняттями.

  • Кастрація – це повне видалення гонад у тварин (насінників у самців або яєчників у самок).

  • Стерилізація – це порушення відтворювальної здатності за збереження гонад. Наприклад, перев'язування проток статевих залоз, введення препаратів, що склерозують, застосування гормональних препаратів пролонгованої дії. Стерилізація може мати оборотний та незворотний характер.

Міфи про стерилізацію

Розвіємо три найпопулярніші міфи про стерилізацію.

  • Міф №1: Собака чи кішка обов'язково має народити хоча б раз у житті для здоров'я. Лише після цього можна стерилізувати.

Жодна жива істота не народжує здоров'ю. Для собак і кішок вагітність і пологи - це фізіологічний процес з відтворення собі подібних до витрат сил і енергії під час вагітності, пологів, вигодовування потомства.

Немає захворювання, яке може профілактувати вагітність.

Якщо вихованець не становить високої племінної цінності, краще каструвати його при досягненні фізіологічної зрілості. Важливо не відкладати операцію до старості вихованця. З віком у вихованців вже виникають хронічні захворювання – відповідно, анестезіологічний ризик може бути вищим. Також із віком відсоток виникнення патологій репродуктивних органів зростає. Операцію проводять за показаннями з великими ускладненнями.

  • Міф №2: Чотироногий обов'язково набере вагу після операції.

Стерилізовані або кастровані вихованці потребують менш калорійної їжі, а власники продовжують годувати своїх хвостатих друзів. Набір ваги пов'язаний не з операцією, а з незбалансованим годуванням та малорухливим способом життя. Налагодьте харчування вихованця, тоді все буде добре.

  • Міф №3: Стерилізація суперечить природі.

Тварини не наділяють дітородження такої моральної та етичної складової, як це роблять люди. У собак і кішок статевий потяг на рівні інстинктів.

Доведено, що стерилізовані та кастровані чотириногі живуть набагато довше, а відсоток виникнення тих чи інших захворювань знижується в рази.

Власникам буде простіше співіснувати разом зі своїми чотирилапими улюбленцями, які не виявляють статеві інстинкти. Статеве збудження у кішок, наприклад, збільшується навесні, при додаванні тривалості світлового дня. Кішка може досить довго виявляти збудження з характерними криками. Тому кількість кастрацій у ветеринарних клініках помітно зростає навесні.

міфи про стерилізацію котів та собак.jpeg

Плюси та мінуси стерилізації

Плюси стерилізації:

  • Припинення статевого полювання.

  • Профілактика хибної щенності (у собак).

  • У певних вихованців характер стає більш поступливим, відсутня агресія.

  • Профілактика втечі та бродяжництва. Вихованець не зриватиметься з повідця або намагатиметься втекти з дому в пошуках пари.

  • Профілактика деяких онкологічних захворювань, запальних та інших патологій репродуктивних органів, які безпосередньо залежать від рівня статевих гормонів.

  • Відсутність потомства у тварин, наприклад, із генетичними захворюваннями. Виключається народження наперед хворих осіб.

Мінуси стерилізації:

  • Необхідність операційного втручання в організм та ризик ускладнень після процедури.

  • Ризик виникнення нетримання сечі, викликаний дисфункцією сфінктера сечового міхура. За статистикою найчастіше виникає у собак великих порід.

Стерилізація чи кастрація – гуманні заходи відповідального утримання вихованців.

Щоб мінімізувати ризики, необхідно звернутися до ветеринарного фахівця та обговорити як плюси, так і мінуси процедури для вихованця з урахуванням віку, породи та ваги вихованця. А також вибрати правильні терміни проведення операції залежно від стадії статевого циклу та обсяг передопераційного обстеження.