+38 (068) 934-06-69

  Пн. - Пт. 10.00 - 18.00

Шість правил догляду за декоративним щуром

правила ухода за крысами.png

Крок 1. Вибір та облаштування клітки. 

Які розміри клітки для щурів можна назвати відповідними?

Якщо у вас один вихованець, достатньо буде клітки висотою 50 сантиметрів, довжина і ширина клітки - по 60 сантиметрів. Вибирайте каркас із міцних металевих прутів та пластиковий піддон. Така клітка довго прослужить, а чистити її буде легко. Зверніть увагу, що відстань між лозинами клітки повинна становити не більше півтора сантиметра.

Вкрай бажано, щоб усередині клітки були два чи три поверхи. У розпорядженні звіра мають бути різні сходи, лабіринти, можна поставити бігове колесо.

Обов'язково обладнайте в клітці місця для сну та відпочинку. Найкраще підійдуть будиночки та закриті гамаки, які можна придбати у зоомагазині. Такі укриття задовольняють інстинктивні потреби щурів ховатися від потенційних ворогів.

Крок 2. Безпека вихованця в будинку. 

Яким би сучасним спортивним комплексом ви не забезпечили клітку для щура, часом вихованцю потрібно розім'яти лапки та прогулятися по кімнаті. Випускайте звіра з клітки тільки під наглядом, виходьте з кімнати лише після променаду.

Забирайте подалі всі дрібні речі, які щур може ненароком проковтнути. Ховайте все, що вихованець захоче погризти. 

Кімнатні рослини та квіти – окреме питання, якому варто приділити увагу. Деякі з них можуть бути небезпечними для щура: наприклад, фіалка, герань, дифенбахія, кактуси, а також нарциси, конвалії, півонії. Ознайомтеся з повним переліком потенційно небезпечних рослин на тематичних сайтах. Якщо ваше звірятко спробує таке «частування» на смак, це може призвести до розладу травлення в легкому випадку, а в гіршому – до серйозного опіку ротової порожнини або отруєння, що загрожує життю.

Про які ще правила безпеки слід пам'ятати власнику декоративних щурів? Клітку необхідно розташовувати далеко від будь-якої техніки та апаратури, подалі від батарей опалення та прямих сонячних променів, далеко від кондиціонерів, вентиляторів та протягів. Найкраща температура повітря — від 18 до 21 градуса.

Крок 3. Наповнювач та чистота клітки. 

Прибирання клітки для щура краще проводити раз на тиждень. Ретельно обміркуйте вибір наповнювача. Він повинен нейтралізувати неприємні запахи та вбирати вологу. Дерев'яний наповнювач вибирайте з дерев листяних порід, наповнювачі з хвойних дерев небезпечні для щурів!

Можна використовувати тирсу, пресований наповнювач - гранули або пелети, а також деревну тріску. Пелети не надто зручні для декоративних щурів, звірятка можуть пошкодити про них шкіру ступнів. Врятує ситуацію целюлозний наповнювач, насипаний поверх пелетів. Зовсім не підійде як наповнювач запорошена, дрібна стружка і сіно - вони можуть викликати травми очей гризунів.

У стоп-лист наповнювачів входять: вата, ганчірки, газети та кольорові серветки. Як підстилку ідеально використовувати очищений кукурудзяний наповнювач або спеціальну тирсу. Головне - частіше їх міняти.

Ветеринарні фахівці та власники гризунів відзначають переваги кукурудзяного наповнювача. При вбиранні нечистот кукурудзяний наповнювач перетворюється на грудки, які зручно прибирати. Кукурудзяний наповнювач не завдасть шкоди, якщо щури надумають його погризти.

35.jpeg

Крок 4. Раціон декоративного щура, турбота про зуби. 

У вмісті декоративних щурів догляд та харчування – найважливіші питання. Раціон декоративних щурів неодмінно повинен включати злаки, соковиті зелені корми та білок тваринного походження.

Основу харчування гризунів має становити спеціалізований зерновий корм. Зазвичай у його складі овес, ячмінь, пшениця та інші злаки, а також сухофрукти та трави. Одній дорослій особині необхідно з'їдати столову ложку корму на день.

Раціон декоративних щурів важливо доповнити овочами та фруктами, крім цитрусових. Давайте підопічним невеликими порціями нарізані огірки, морква, яблука. Хорошим доповненням будуть свіжі трави - конюшина, подорожник, кульбаба, календула. Пару разів на тиждень щурам можна дати варений яєчний білок, нежирну відварену рибу, відварену нежирну курку, яловичину або свинину без солі та приправ. Все солодке, смажене, копчене, консервоване маленьким підопічним не можна вживати.

Поставте в клітці дві миски - для сухого та свіжого корму. Краще вибрати металеві чи керамічні миски. Вони досить важкі, щури не перевернуть їх догори дном під час активних ігор. Встановіть для щурів спеціальну автоматичну напувалку і щодня змінюйте у ній воду.

Зуби щура ростуть все життя. Подбайте, щоб їй було про що їх сточувати. Проблему вирішить мінеральний чи соляний камінь у клітці.

Крок 5. Спілкування, ігри, дресирування. 

Догляд за декоративним щуром має на увазі спілкування, ігри та навіть дресирування. Пацюки дуже соціальні створіння. Якщо ви весь день на роботі, краще завести одразу двох щурів. В ідеалі це мають бути два брати чи дві сестри. Такі вихованці точно порозуміються між собою і не піднесуть сюрпризів на кшталт цілого виводку пацюків.

Пацюкам потрібна увага та спілкування з господарем. Тримайте щура на руках, поки переглядаєте фільм. Погладьте щура по вушках і животику в перерві між домашніми справами. Нагадуйте вихованцю, як ви його любите.

А ще краще – розучите з щуром кілька трюків. Дресирування декоративних щурів подарує вам позитивні емоції та допоможе вам і вашому підопічному швидше потоваришувати. Є безліч інформаційних ресурсів, присвячених дресируванням щурів. Серед базових трюків, яким ви можете навчити звірятка, стрибок через обруч, стійка на задніх лапках, подолання перешкод.

Навчання трюкам має бути в радість і вам, і щуру, вихованець не повинен сприймати тренування як щось неприємне та складне. Не забудьте про ласощі для свого здібного учня! І частіше повторюйте вже вивчені команди.

Перш ніж приступати до тренувань, дайте новому другові звикнути до вас і до будинку, вихованцю потрібен час, щоб адаптуватися до ситуації. Під час тренувань просувайтеся від простого до складного. Помічайте особливості характеру та поведінки щура, розучуйте ті команди, до яких у вихованця є схильність, не потрібно вимагати від звіра неможливого.

36.jpeg

Крок 6. Огляди та візити до ветлікаря. 

Регулярно оглядайте вихованця, тримайте руку на пульсі його самопочуття. Не беріть у будинок надто юного щура, перші п'ять тижнів він повинен перебувати біля матері. Купуйте декоративного щура у досвідченого заводчика або в розпліднику, відразу оцініть поведінку та стан слизових оболонок.

Здоровий вихованець допитливий, спокійний, спритний. Добре ладнає з родичами, виявляє до людей інтерес, не агресивний. Гладка шерсть, відсутність виділень та запалень на носі та очах – ознаки гарного самопочуття.

Слідкуйте за змінами у зовнішньому вигляді та звичках щура. Сигналом про нездужання можуть бути шерсть, що злиплася, розчесана шкіра. Якщо вашого підопічного щось турбує, потрібно якнайшвидше показати його лікареві. Якщо від декоративного щура походить сильний неприємний запах, є три варіанти. Або вам час почистити клітину, або потрібно переглянути вибір наповнювача, або ваш щур хворий, час вести його до ветеринарного фахівця.

Ми впевнені, що ви будете чуйним та дбайливим господарем для своїх декоративних щурів. Бажаємо вашим вихованцям здоров'я та грайливого настрою!

Поширені запитання

Яку годівницю краще використовувати для щура?
✅ Найкраще використовувати спеціальну годівницю для гризунів, яка запобігає розсипанню корму.

Як часто потрібно міняти підстилку у вольєрі щурика?
✅ Краще змінювати підстилку щодня або через день, щоб запобігти появі запаху.

Чи можна купати щура?
✅ Так, але не часто. Криски не потрібно купатися частіше 1-2 разів на місяць, щоб не порушити природну мікрофлору шкіри.

Яку температуру має бути у вольєрі щурика?
✅ Температура має бути в межах 20-25 градусів Цельсія.

Чи можуть щури жити без компанії інших щурів?
✅ Ні, щури потребують спілкування з іншими пацюками. Найкраще завести ще один щур, щоб ваш щур не був самотній.


Рекомендовані товари

0
Оберіть Кількість:
  • 1 шт
1 030 грн.
0
Оберіть Кількість:
  • 1 шт
1 204 грн.
0
Оберіть Кількість:
  • 1 шт
792 грн.
0
Оберіть Кількість:
  • 1 шт
211 грн.
Trixie 6052 Поїлка для дрібних гризунів, 100 мл Trixie 6052 Поїлка для дрібних гризунів, 100 мл
0
Оберіть Об'єм:
  • 100 мл
59 грн.
0
Оберіть Кількість:
  • 1 шт
70 грн.
AnimAll Нейтралізатор запаху домашніх тварин з ароматом лайму, 500 мл AnimAll Нейтралізатор запаху домашніх тварин з ароматом лайму, 500 мл
0
Оберіть Об'єм:
  • 500 мл
185 грн.
Супергранули Hamster Стандарт Супергранули Hamster Стандарт
0
Оберіть Вага:
  • 2 кг
  • 800 гр
87 грн.
0
Оберіть Кількість:
  • 1 шт
1 511 грн.
Супергранули Hamster Лаванда Супергранули Hamster Лаванда
0
Оберіть Вага:
  • 2 кг
  • 800 гр
87 грн.
Advantage Краплі на холку від бліх для котів та гриузунів більше 4 кг Advantage Краплі на холку від бліх для котів та гриузунів більше 4 кг Advantage Краплі на холку від бліх для котів та гриузунів більше 4 кг
0
Оберіть Кількість:
  • 1 піпетка
185 грн.
Advantage Краплі на холку від бліх для котів та гризунів до 4 кг Advantage Краплі на холку від бліх для котів та гризунів до 4 кг Advantage Краплі на холку від бліх для котів та гризунів до 4 кг
0
Оберіть Кількість:
  • 1 піпетка
160 грн.