+38 (068) 934-06-69

  Пн. - Пт. 10.00 - 18.00

Найпопулярніші хобі із собакою

чем заняться .jpeg

Чим зайнятися із собакою?

Кожна людина заводить собаку зі своїх причин. Але з будь-яким, навіть з найменшим собачкою потрібно регулярно займатися. Чим більше цікавих подій та активностей буде в житті вашого вихованця – тим більш щасливим та розвиненим він буде. А якщо ви щиро захопитесь чимось разом і навчитеся працювати у команді, то міцна дружба вам забезпечена!

Які активності можуть освоїти господар та собака? Насамперед важливо розуміти, що все індивідуальне. Йдеться не тільки про ваші уподобання, а й про стан здоров'я, фізіології, індивідуальні особливості вихованця. Практично будь-який собака буде раді щоденним пішим прогулянкам, але не кожній підійдуть стрибки через перешкоди або біг на далеку дистанцію. Вибираючи заняття для вашої команди, обов'язково враховуйте можливості саме вашого вихованця.

Ви з вашим собакою можете завести хобі для себе, і воно неодмінно піде вам на користь. Але за бажання з деякими активностями ви можете піти далі, вийти на новий рівень: навчатися, відпрацьовувати техніку, відвідувати змагання, зробити своє захоплення професією і навіть допомагати людям. Ось найпопулярніші такі активності.

Активні та розвиваючі хобі з собакою

Аджиліті

Цей вид спорту з собакою був винайдений в Англії у 70-х. Нині він популярний у всьому світі.

Під час змагань собака проходить смугу перешкод разом із своїм провідником (господарем або хендлером). При цьому провідник може впливати на собаку лише голосом чи жестами. Ласощі та торкання заборонені. Судді оцінюють швидкість та якість проходження перешкод.

11.jpeg

Фрісбі 

Ще один вид ігрових змагань. Хендлер (господар собаки чи спортсмен) метає диск, а собака його ловить.

Це дуже популярний напрямок, т.к. для нього не потрібні спеціальні снаряди, обладнання та майданчики. Займатися фрісбі можна практично з будь-яким собакою, якщо вона не має протипоказань по здоров'ю. Під час змагань судді оцінюють техніку стрибка та координацію рухів собаки.

12.jpeg

Фристайл

А це, мабуть, найвидовищніший спорт із собакою. Фристайл - це танець, який виконує собака з господарем (або спеціально навченим спортсменом). Це справжня, жива творчість.

Команда заздалегідь підбирає музику, вигадує танець, який є набором команд, відпрацьовує рухи, готує ефектні костюми. Злагоджений номер виглядає просто чудово. Але головне, це рівень довіри та взаєморозуміння, до якого в процесі тренувань приходять господар та вихованець. Нагороди нагородами, але таке хобі згуртує вас та подарує величезну кількість позитивних емоцій!

13.jpeg

Флайбол 

Це весела естафета, яку пробігають кілька собак. Собаки біжать паралельними трасами з перешкодами. На початку естафети собака стрибає на педаль катапульти, яка запускає м'яч. За ним і біжить собака. Перемагає команда, яка першою приносить м'яч та чисто проходить дистанцію

Флайбол зародился в США в 70-х и сейчас очень популярен в Европе.

Ноуворк

Таким цікавим словом називається навчання собаки знаходити різноманітні джерела запахів у різних умовах: у приміщенні, транспорті або на відкритих територіях. Собак вчать працювати з гідролатами, ефірними оліями, натуральними та іншими запахами.

Ноузворк був заснований у США у 2000-х. Сьогодні він стає популярним у всьому світі.

Перегони на собачих упряжках

Або, інакше, їздовий спорт із собаками. Якщо ви думаєте, що їздовий спорт – це тільки про хаски, зиму та сани, на вас чекають чудові новини!

Займатися їздовим спортом можна практично з будь-яким собакою і цілий рік! Як саней може виступати спеціальний скутер або велосипед. Крім того, господар може бігти із собакою на своїх ногах чи лижах. Цей спорт популярний у всьому світі. Для нашої країни це ще молодий напрямок, але змагання з їздового спорту проводяться регулярно.

А що щодо виставкової кар'єри?

Можливо, великий спорт не для вас. Але це не означає, що ваш собака не може стати Чемпіоном!

Якщо ви – справжній шанувальник певної породи і вам подобається відвідувати виставки собак, можливо, виставкова кар'єра – це ваше покликання. Однак задуматися про це потрібно ще на етапі вибору вихованця. До участі у виставках допускаються лише породисті собаки шоу-класу. Чим краще у вихованця родовід, тим більше у нього шансів на високі оцінки.

На виставках собаці не потрібно виконувати унікальні трюки та виявляти дива кмітливості. Судді оцінюють екстер'єр собаки, її відповідність до породних стандартів, красу рухів.

Підготовка до виставки – цікавий процес. Собаку потрібно регулярно тренувати, щоб він був у хорошій формі. На рингу вона має рухатися таким чином, щоб показати суддям свої найкращі сторони. Працювати із собакою може як сам власник, так і спеціально навчена людина – хендлер. Величезне значення приділяється зовнішнім даним: собака доглядають професійні грумери, адже навіть неправильна стрижка може дискваліфікувати вихованця! Звичайно, господареві теж потрібно освоїти ази грумінгу, щоб при необхідності перед виступом швидко надати вихованцю лиск.

У нашій країні щороку відбувається величезна кількість виставок різних масштабів. Готуватися та брати участь у них дуже цікаво, а завойовувати місця та колекціонувати медалі сподобається кожному, хто щиро захоплюється своїм вихованцем! А скільки цікавих знайомств із однодумцями принесе вам це заняття!

Добрі соціальні активності

Якщо ви мрієте допомагати людям і хочете зайнятися соціально відповідальною діяльністю, то ваш собака може скласти вам компанію. Вихованця можна навчити брати слід і направити цей талант на пошук зниклих людей в таких організаціях, як Ліза Алерт. Спеціальні курси дресирування дозволять вам виростити із собаки каніс-терапевта або реабілітолога.

Щоб допомагати нужденним вам навіть необов'язково мати власного собаку. Існують спеціальні програми, де видають собаку з притулку під тимчасову опіку. На період пошуку нових постійних власників, ви стаєте для такого собаки куратором, забравши його додому та забезпечивши за нею повний догляд.

Ми перерахували найбільш популярні активності із собакою у нашій країні. За кожною з них ви знайдете професійну підтримку та можливості для розвитку.