+38 (068) 934-06-69

  Пн. - Пт. 10.00 - 18.00

Чому у кішки течуть слини

чому у кішки течуть слюни.webp

Яке слиновиділення є підвищеним?

Все просто: таке слиновиділення ви обов'язково помітите. При підвищеному слиновиділенні слина рясно тече з рота, про неї свідчить волога, що злиплася шерсть в куточках рота кішки, на підборідді і навіть на шиї. Крім того, виявити плями від слини ви можете в тих місцях, де кішка відпочиває, також кішка з підвищеним слиновиділенням набагато частіше вмивається.

Так що може спричинити неприємний симптом? В окремих випадках немає жодних причин, і це просто особливість конкретної кішки. Але найчастіше причиною є захворювання, і нерідко дуже серйозне. Ось деякі з них:

  • Інфекційні захворювання

Підвищене слиновиділення може свідчити про вірусну інфекцію. Іншими симптомами інфекційних захворювань є підвищена температура, відмова від їжі, млявість, нежить, нудота, порушення випорожнень та ін. Справа в тому, що хвора тварина починає пити дуже багато води, що провокує блювоту, а нудота у свою чергу викликає підвищене слиновиділення.

  • Отруєння

Отруєння – дуже небезпечна і неприємна причина підвищеного слиновиділення, яка також супроводжується підвищеною температурою, нудотою, порушенням випорожнень та ін. Як бачите, симптоми отруєння схожі на симптоми вірусних захворювань, і точну причину нездужання встановить тільки ветеринар.

Отруєння можуть спричинити неякісні продукти, побутова хімія, неправильно проведена обробка від паразитів, неправильне дозування або невідповідні ліки та ін. вулиці з метою боротьби з бездомними тваринами.

Сильне отруєння супроводжується лихоманкою та судомами і нерідко закінчується летальним кінцем. Не намагайтеся впоратися з проблемою самостійно, якнайшвидше зверніться до ветеринара, від цього залежить життя вашого вихованця!

  • Проблеми з яснами та зубами

Досить часта причина підвищеного слиновиділення – це проблеми з ротовою порожниною. У кішок, як і в людей, можуть хворіти ясна та зуби. Це відбувається через неповноцінний раціон харчування або, наприклад, вікові зміни. Якщо ви бачите, що кішка важко жує їжу, трусить головою і не дає доторкнутися до рота - як варіант, у неї болять зуби або ясна.

Обов'язково огляньте ротову порожнину кішки. Можливо, справа в сторонньому предметі, який поранив щоку, небо, язик чи ясна, а може навіть застряг у зубах чи горлі. У такому разі кішка багато питиме, кашлятиме, намагаючись спровокувати блювання, щоб виплюнути сторонній предмет – відповідно, рясно виділятиметься слина. Часто в ротовій порожнині кішки застрягають кістки. Якщо ви бачите сторонній предмет і можете дістати його - зробите це самостійно, в іншому випадку якнайшвидше зверніться до лікаря

Крім того, справа може бути в грудках вовни, що скупчилися в шлунку або застрягли в горлі. У такому разі вихованцю достатньо дати спеціальний препарат для виведення зі шлунка вовни.

  • Проблеми з різними органами

Такі захворювання, як виразка, гастрит, а також різні захворювання нирок, жовчного міхура, печінки та ін. Нерідко супроводжуються підвищеним слиновиділенням. Необхідно обстежити вихованця у ветеринара, щоб виявити проблему та розпочати лікування.

  • Ракові пухлини

У переважній більшості випадків ракову пухлину неможливо виявити без ветеринара, але в початкових етапах хвороба може розпізнати і лікар. Якщо пухлина виникла у шлунку чи кишечнику, це може спричинити нудоту та підвищене слиновиділення. На жаль, часто рак виявляється вже на останніх стадіях, коли зробити нічого не можна. Тому якщо у тварини з'явилися ознаки захворювання, не тягніть із візитом до ветеринара.

  • Сказ

Сказ – найсерйозніша і найнебезпечніша хвороба, про яку може свідчити підвищене слиновиділення, оскільки вихованця не можна буде вилікувати. При сказі кішка поводиться дивно, виявляє агресію, у неї часто змінюється настрій, з'являються судоми. Захворіла тварина доведеться ізолювати від людей, і з метою своєї безпеки ви повинні якнайшвидше звернутися до фахівців.

  • Інші причини

Алергічні захворювання, астма, діабет, а також зараження гельмінтами та іншими паразитами можуть спровокувати підвищене слиновиділення.

Віднесіть вихованця на огляд до ветеринарної клініки. Лікар ретельно огляне вашого вихованця, промацає органи, при необхідності призначить аналізи і поставить діагноз.

Дбайте про свого улюбленця, бережіть його, і не забувайте, що хворобу легше запобігти, ніж вилікувати!